Japonské akcie stouply díky poklesu obav o ekonomiku

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily díky poklesu obav ohledně oživení světové ekonomiky. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 se zvýšil o 1,3 procenta na 9694,01 bodu.

Pochybnosti ohledně hospodářského vývoje však z trhu nezmizely. "Ačkoli situace prozatím vypadá dobře, přetrvávají na trhu otázky ohledně vyhlídek světové ekonomiky," uvedl analytik Masaru Hamasaki ze společnosti Toyota Asset Management. Upozornil rovněž na obavy z negativního dopadu silného kurzu japonského jenu na zisky japonských podniků.

Náladu na tokijském trhu podpořil nárůst amerických akcií, které v pondělí uzavřely na desetitýdenním maximu, a to mimo jiné díky dobrým hospodářským výsledkům některých evropských bank.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti pondělního tříměsíčního minima vůči euru kvůli očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou na nízké úrovni. Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o pouhých o 0,1 procenta na 1,3165 USD poté, co se v pondělí vyšplhala až na 1,3196 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK