Ropa na dohled 82 dolarům dík víře v ekonomiku

03.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Cena ropy v úterý dále stoupala z tříměsíčního maxima ve stopách zisků asijských akciových trhů po silných výsledcích bank a údajích o aktivitě v...

... průmyslu vyspělých ekonomik.

Futures na ropu k dodání v září <CLc1> v 9:55 klesaly o 17 centů na 81,17 dolaru za barel, když předtím posílily až o 28 centů na 81,62 dolaru za barel, 15 centů pod úroveň pondělního tříměsíčního maxima. Londýnská ropa Brent <LCOc1> ubírala 7 centů na 80,75 dolaru.

Americké kontrakty na příští měsíc v pondělí stouply o 3 procenta, a překonaly tak poprvé od začátku května úroveň 80 dolarů za barel. Cena ropy se téměř dva měsíce pohybovala v rozmezí 70 až 80 dolarů za barel.

"Jde o udržitelný pohyb," řekl Peter McGuire, ředitel společnosti CWA Global Markets. "Jsme přesvědčeni, že dolar míří níž, a hurikánová sezona vzbuzuje velké obavy. Myslím, že velmi brzy budeme na 83 či 85 dolarech."

Asijské akcie v úterý vzrostly na nejvyšší úroveň za téměř tři měsíce poté, co v pondělí posílil Wall Street a euro se vyšplhalo na tříměsíční vrchol po údajích, že průmyslový sektor Spojených států v červenci rostl dvanáctý měsíc v řadě. Slabší dolar zlevňuje dovozy ropy pro státy používající jiné měny.

"Akcie vytáhly cenu vzhůru. Akciové trhy rostou. Vzhledem k výsledkům a ekonomickým údajům si nemyslím, že se to v krátké budoucnosti zastaví," řekl McGuire.

Pro graf korelace s akciemi klikněte na:

http://graphics.thomsonreuters.com/gfx/ABE_20100308150310.jpg

Údaje o globální průmyslové aktivitě poukázaly na malé riziko recese s dvojím dnem, když produkce v červenci rostla ve Spojených státech a v Evropě a výjimečné smrštění v Číně ukázalo, že Peking úspěšně krotí přehřívající se ekonomiku. [ID:nSGE67100T]

[SINGAPUR/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK