Evropské akcie klesají z 3měs maxima, těžaři níž

03.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie se v úterý stáhly z tříměsíčního maxima, když investoři vybírali zisky po prudkém růstu v předchozí seanci, zatímco pokles...

...cen základních kovů tížil akcie důlních společností.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:45 klesal o 0,27 procenta na 1068,07 bodu, když během seance sklouzl až na 1065,44 bodu. Index v pondělí posílil o 2,6 procenta, a uzavřel tak na tříměsíčním maximu.

Ztráty byly nicméně omezené s tím, jak investory nadále pozitivně překvapovaly firemní výsledky, jež zesilovaly očekávání úspěšné výsledkové sezony. Trh čekal na další údaje z ekonomiky, jež by určily krátkodobý směr.

"Budeme nadále extrémně citliví na data. Velkou událost v tomto týdnu určitě představují páteční údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství ve Spojených státech," řekl Keith Bowman, akciový analytik z Hargreaves Lansdown.

"Výsledky jsou obecně pozitivní. Zdá se, že se společnosti dívají do budoucna s opatrným optimismem, a my určitě předpokládáme, že objem peněz držený firmami se výrazně zvýší."

Akcie německé BMW <BMWG.DE> posilovaly o 4,4 procenta po oznámení, že ziskovost její jádrové divize výroby automobilů ve druhém čtvrtletí vzrostla díky vyšším objemům a lepším cenám. [ID:nLDE6711IW]

Deutsche Post DHL <DPWGn.DE>, největší poštovní a zásilková společnost v Evropě, rostla o 3,4 procenta poté, co zvedla výhled pro rok 2010. [ID:nLDE6710FL]

Největší ztráty zaznamenaly důlní společnosti, když se snížily ceny základních kovů. Firmy BHP Billiton <BLT.L>, Anglo American <AAL.L> a Rio Tinto <RIO.L> ubíraly 0,1 až 0,8 procenta.

(Reportér: Atul Prakash; Přeložil: Tomáš Doležel)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK