Co týden dal?

13.12.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přinášíme vám přehled událostí tak jak se tento týden odehráli ve světě, v České republice a u nás na serveru.

Posledních 7 dní ve světě
Tento týden ve světě byl nabyt událostmi. Pro nás nejvýznamnější události se odehrávají 12. a 13. prosince v Kodani. Probíhá zde summit Evropské unie, kde se rozhoduje o pozvánkách do EU pro kandidátské země. Ještě na poslední chvíli chtějí čeští vyjednávači dohodnout zvýšení rozpočtových kompenzací. O evropských záležitostech zejména s důrazem na rozšíření Evropské unie pojednává tento týden i agenturní zpravodajství Reuters.

I za oceánem došlo k významným změnám. V rámci změn v Buschově ekonomickém týdnu došlo k výměně na postu ministra financí.  Nový ministr bude mít před sebou řadu problémů. Sérii amerických bankrotů stále pokračuje. Tento týden zasáhla druhé největší aerolinie United Airlines (United Airlines žádají soudní ochranu před věřiteli).

Posledních 7 dní doma
Na začátku týdne schválila vláda prodej Škody holding americké skupině Appian za 350 mil. Kč. Appian usiluje i o získání mateřské firmy Škoda, a.s., která vlastní práva k obchodní značce Škoda. (Vláda přiklepla Škodu Holding skupině Appian).

Tento týden ČSÚ zveřejnil řadu makroekonomických ukazatelů za listopad. Výsledky ale nejsou příliš povzbudivé.

Ve středu povolil Antimonopolní úřad spojení ČEZu s distributory, ale stanovil řadu omezujících podmínek. Ty se představitelům elektrárenského monopolu ani za mák nelíbí.

Teto týden potěšila své akcionáře Česká spořitelna, když ohlásila zvýšení očekávaného zisku.

V současnosti vrcholí boj před nadcházející volbou prezidenta. Oficiálním kandidátem ČSSD se stal Jaroslav Bureš a O. Motejl je prozatím z kola ven. O skutečném kandidátu se však bude rozhodovat až ve druhém kole.

Ve středu představil ministr práce a sociálních věcí svoje řešení jednoho z našich nejpalčivějších rozpočtových problémů, penzijní reformu. Je inspirována švédským modelem a například počítá se volitelným odchodem do penze a individuálními účty. Každý by tak měl vědět kolik má šetřeno a jaký bude dostávat důchod. Pokud se mu podařilo reformu prosadit, mohly by se podle ní řídit již důchody dnešních čtyřicátníků.


Posledních 7 dní na našem serveru
V sekci Bydlení  najdete aktuální přehled hypotečních zástavních listů. Právě v těchto dnech některé banky vydaly další tranše HZL. Hypoteční zástavní listy se tak mohou stát zajímavým dárkem. O nových tranších jsme vás informovali ve zpravodajství.

Anketa
Týdenní anketa zabývající se plánovanými škrty ministerstva financí vás příliš nezaujala. Zodpovědělo ji pouze  65 návštěvníků. Závěr je však jednoznačný. Ministerští úředníci začali šetřit na nejednodušších místech.

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU