VERZE 2-Zisk Komerční banky v Q2 roste o 12 pct, nad odhady

04.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Čistý zisk 3,27 miliardy korun, nad odhadem 3,03 mld Kč...

...

* Náklady rizika klesají, pomáhá stabilizace ekonomiky

* Mírný nárůst poptávky po úvěrech u podnikatelů, v bydlení

* Ekonomické oživení však stále křehké

(přidává podrobnosti, citáty)

Komerční banka <BKOMsp.PR> překonala odhady trhu meziročním nárůstem čistého zisku o 12,2 procenta, když vytvořila méně rezerv a opravných položek a zaznamenala také vyšší aktivitu v oblasti úvěrování.

Třetí největší česká banka ve středeční zprávě oznámila, že jí čistý zisk vyskočil na 3,27 miliardy korun, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru předpovídali výsledek 3,03 miliardy.

Náklady rizika, jež zahrnují rezervy a opravné položky na ztráty z úvěrů, investic a ostatní rizika, bance ve druhém čtvrtletí klesly meziročně o 30,4 procenta na 814 milionů korun. Výsledek byl lepší než očekávání trhu ve výši 890 milionů korun.

Proti prvnímu čtvrtletí se náklady rizika snížily o 14,4 procenta.

"Mírné zlepšení makroekonomických ukazatelů se pozitivně odráží ve finančních a obchodních výsledcích skupiny Komerční banky," citovala zpráva generálního ředitele Henriho Bonneta.

"Stabilizace ekonomiky příznivě ovlivnila také vývoj nákladů na riziko."

Banka dodala, že po útlumu v loňském roce pozoruje také mírný nárůst poptávky po úvěrech, a to zejména v podnikatelském sektoru a v oblasti bydlení.

Čistý úrokový výnos banky, kterou ovládá francouzská Société Générale <SOGN.PA>, se meziročně zvýšil o 1,2 procenta na 5,42 miliardy korun, zatímco trh čekal naopak mírný pokles.

"Oživení ekonomiky však stále vidíme jako velmi křehké a je tedy zřejmé, že i nadále klademe důraz na důsledné řízení nákladů a rizik," dodal Bonnet.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK