Slabý dolar se blíží k 15letému minimu vůči jenu

04.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝDolar se ve středu přiblížil k úrovni 15letého dna k jenu a celkové zůstával pod tlakem, když slabé údaje z ekonomiky a spekulace o dalším...

...uvolňování měnové politiky ze strany americké centrální banky (Fed) srazily výnosy státních dluhopisů Spojených států.

Údaje Národní asociace realitních kanceláří v úterý ukázaly, že počet chystaných prodejů starších domů ve Spojených státech v červnu klesl na rekordní dno, zatímco podnikové objednávky se snížily více, než se čekalo. Tato data naznačila chudokrevné oživení po zbytek letošního roku. [ID:nDOL339033][ID:nDOL350146]

Tyto údaje také živily spekulace, že by Fed mohl zahájit nové kolo nákupů státních dluhopisů, aby do ekonomiky napumpoval peníze tak, jak to dělal v průběhu nedávného kvantitaviního uvolňování.

"Očekáváme pokračující oslabování dolaru s tím, jak Fed dá jasně najevo, že jeho prioritou je podpořit růst," řekl Ulrich Leuchtmann, měnový analytik z Commerzbank.

Dolar klesl až na 85,32 jenu <JPY=>, nejníž od konce listopadu, a v 10:40 ztrácel 0,3 procenta na 85,52 jenu. Pokles pod úroveň listopadového dna 84,82 jenu by podle dealerů mohl vést k propadu dolaru až na historické dno pod hranicí 80 jenů, kam spadl před 15 lety.

Rozsáhlé opční bariéry jsou zřejmě nastaveny okolo úrovně 85 jenů, a pokles dolaru by se tak pod touto hladinou mohl zrychlit, uvedli dealeři.

Dolarový index, jenž měří výkonnost americké měny vůči koši předních měn, přidával 0,24 procenta na 80,790 bodu <.DXY> poté, co předchozí seanci uzavřel poprvé od ledna pod úrovní 200denního pohyblivého průměru.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK