Aukce 3letých dluhopisů přilákala vysokou poptávku

04.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Poptávka ve středeční aukci tříletých státních dluhopisů téměř trojnásobně překročila nabídku. Ministerstvo financí tak mohlo prodat více, než...

...původně zamýšlelo, a výnos proti minulé aukci klesl.

V prvním, konkurenčním kole prodal stát obligace s kuponem 2,80 procenta za 6,8 miliardy korun. Průměrný výnos klesl na 2,314 procenta ze 2,572 procenta v předchozí aukci 9.června.

Poptávaný objem stoupl na 17,9 miliardy korun ze 14,3 miliardy v červnu, přičemž ministerstvo v prvním kole nabízelo dluhopisy za 5,95 miliardy.

Další obligace za 1,05 miliardy korun budou na prodej ve druhém, nekonkurenčním kole později ve středu.

"Potvrdilo se očekávání, že poptávka bude silná, a cena byla dokonce o něco vyšší, než se čekalo," řekl dealer Dalimil Vyškovský z Komerční banky.

Vyškovský řekl, že jej překvapilo, když resort financí nakonec neprodal ještě více dluhopisů.

"Vypadá to, že jsou uspokojení stávajícím financováním. Buď jsou na cestě euroobligace, nebo se rozpočet vyvíjí lépe, než si dříve mysleli."

Stát si na letošní rok naplánoval emise dluhopisů za rekordních 280 miliard korun a v prvním pololetí vydal jen zhruba třetinu tohoto objemu skrze domácí trhy. Vydání obligací denominovaných v euru ministerstvo financí v dubnu odložilo kvůli nevyhovujícím podmínkám na trzích.

Resort minulý měsíc uvedl, že zvažuje také emisi dolarových obligací, bližší podrobnosti o délce splatnosti, objemu či načasování nesdělil.

Výnosy dluhopisů splatných v roce 2013 na sekundárním trhu při nízké likviditě klesly o 10 bazických bodů na 2,33 procenta, hluboko pod letošním maximem 2,623 procenta z poloviny června.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ AKCIE KLIKNĚTE NA [ID:nKOR437052]

(Reportér: Jason Hovet; Autor: Jan Korselt; Editoval: Jan Schmidt)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK