Podle RI OKNA byla faktura v návrhu na insolvenci zfalšována

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Bzenec (Hodonínsko) 5. srpna (ČTK) - Insolvenční řízení s RI OKNA zahájil soud podle vedení firmy na základě zfalšované faktury. Razítka a podpisy jsou prý naskenované. Tvrdí to místopředseda představenstva jedné z největších okenářských firem v Česku Roman Kozumplík ve svém dnešním vyjádření, které zaslal novinářům. Firma se bude bránit soudní cestou.

Insolvenční řízení s bzeneckou společností zahájil soud v pondělí. Návrh podala brněnská společnost ATP Dukla, které firma údajně dluží 6,1 milionu korun. Její vyjádření ČTK zjišťuje.

ATP Dukla v návrhu zveřejněném v insolvenčním rejstříku tvrdí, že RI Okna dluží také finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení a několika bankám. Na hospodaření společnosti RI Okna se vysoce nepříznivě promítla současná hospodářská krize a probíhající skrytá válka akcionářů firmy o její ovládnutí, tvrdí v návrhu jednatel ATP Dukla Stanislav Krejčíř.

K zahájení insolvenčního řízení byla klíčová faktura, kterou měla údajně vystavit firma Ha - Konstrukt - CZ s.r.o. a následně prodat jako pohledávku. Nikomu z RI OKNA ani Ha - Konstrukt - CZ nebyla existence takové faktury dosud podle Kozumplíka známa. "Údajná pohledávka neexistuje právně ani fakticky. Na dokumentu jsou zfalšovaná razítka a podpisy vypadají jako naskenované," vysvětluje Kozumplík.

Celá situace je podle něj vyvolána uměle chybou v zákoně, neboť nikdo nekontroluje oprávněnost insolvenčního řízení, a pokud jsou splněny formální podmínky, je řízení zahájeno. "O oprávněnosti pohledávky následně rozhoduje až soud. Je to zkrátka způsob, jak někomu zkomplikovat život, anebo jej očernit," řekl Kozumplík. Podle něj může být kauza i jedním ze způsobů konkurenčního boje.

RI Okna v loňském roce vykázala rekordní tržby 986 milionů korun. Společnost vznikla v roce 1994 a specializovala se na výrobu a montáž prvotřídních plastových prvků - oken, dveří a jejich příslušenství. Později obohatila sortiment o výrobu a montáž hliníkových oken, dveří, interiérových stěn a fasád. Má sídlo v Bzenci a zaměstnává 250 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK