Zisk těžařské firmy Rio Tinto se v pololetí více než ztrojnásobil

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 5. srpna (ČTK) - Britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto se za šest měsíců letošního roku více než ztrojnásobil čistý zisk na 5,85 miliardy USD (109,8 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,62 miliardy USD. K růstu přispělo zvýšení cen komodit na světových trzích a vysoká poptávka po železné rudě z Číny. Rio Tinto je třetí největší těžařská společnost na světě.

Bez zahrnutí mimořádných zisků a ztrát, včetně prodeje majetku, očištěný zisk stoupl o 125 procent na 5,77 miliardy USD. Společnost se v první polovině loňského roku potýkala s masivním zadlužením po koupi kanadské hliníkárenské firmy Alcan v roce 2007 za 35 miliard USD a dolehla na ní globální finanční a ekonomická krize, která snížila poptávku po komoditách a jejich ceny. Čistý dluh společnosti se nyní snížil na 12 miliard USD z loňských 39 miliard USD.

Prudce stoupla poptávka po železné rudě, která je důležitou součástí při výrobě ocele. K růstu přispěla hlavně Čína, která největším producentem ocele na světě. Zisk z prodeje železné rudy stoupl na 4,11 miliardy USD z 1,93 miliardy USD loni, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK