ČLFA: Leasing movitých věcí v pololetí klesl o 17 pct na 18,8 mld

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním pololetí klesl meziročně o téměř 17 procent na 18,8 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o 9,6 procenta na 18,5 miliardy Kč. Objem úvěrů pro podnikatele stoupl o 14 procent na 13 miliard Kč. ČTK o tom dnes informovala ČLFA, jejíž podíl na trhu leasingu movitých věcí činí 97 procent.

"V prvním pololetí se nebankovní finanční produkty nabízely v podmínkách mírného ekonomického oživení. To se projevilo v meziročním růstu nebankovních úvěrů pro podnikatele. Poptávku po dalších nebankovních finančních produktech však i nadále ovlivňovala předchozí ekonomická recese, zejména pokud jde o přetrvávající stagnaci investic a omezování spotřebitelských výdajů. Nezlepšily se ani podmínky pro získávání refinančních zdrojů nebankovních finančních institucí," komentovala asociace letošní vývoj trhu.

I nadále v leasingu movitých věcí dominuje leasing silničních vozidel. Proti loňskému roku se zvýšil podíl leasingu osobních aut z 27,3 procenta na 33,2 procenta. Na 5,5 procenta zůstal podíl leasingu lehkých užitkových aut. Meziročně se snížil podíl leasingu strojů a zařízení na 30,9 procenta z 34,9 procenta v prvním pololetí 2009.

Spotřebitelské úvěry členové ČLFA poskytovaly v prvním pololetí ve formě osobních půjček (4,87 miliardy Kč), revolvingových úvěrů (8,25 miliardy Kč) a financování v místě prodeje (5,42 miliardy Kč). V meziročním srovnání klesl o 0,8 procentního bodu podíl osobních půjček a o 1,1 procenta vzrostl podíl revolvingových úvěrů.

Podnikatelům poskytly členské společnosti přes 32.000 úvěrů a splátkových prodejů, z toho 27 úvěrů na pořízení nemovitosti. "Je potěšitelné, že vývoj na trhu s nebankovními finančními produkty odráží letošní oživení české ekonomiky, zejména pokud jde o poptávku podnikatelů po nebankovním financování," uvedl místopředseda představenstva ČLFA Jiří Matula.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK