FAKTOGRAFIE 2-Komentáře guvernéra Singra po jednání bankovní rady

05.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář k plánovaným vládním...

...škrtům)

Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singra z tiskové konference po měnovém jednání bankovní rady.

ČNB ve čtvrtek v souladu s očekáváním všech 17 analytiků oslovených Reuters podruhé v řadě ponechala klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na rekordním minimu 0,75 procenta.

K PLÁNOVANÝM VLÁDNÍM ŠKRTŮM

"Zvažovali jsme nějaký citlivostní scénář, který by byl přibližně podobný tomu, co znamenají nějaké ty fiskální škrty. Kvalitativně je tam trošku zřetelnější vliv na HDP, ale ten zbytek, jinými slovy to, co je pro nás podstatné - inflace a sazby, by byly ovlivněny zřejmě jen velmi nepatrně."

"Ale jak říkám, dáváme přednost komentovat ty věci až v okamžiku, kdy naberou mapovatelnou nebo modelovatelnou podobu, což zřejmě při tomhle tempu by se mělo dát promítnout v případě těch škrtů za čtvrt roku v další prognóze."

K ÚROKOVÝM SAZBÁM

"Pokud jde o prognózu úrokových sazeb, tam vidíme v tuto chvíli poměrně dlouhodobou stabilitu, pozvolný růst až od druhé poloviny příštího roku. Což je zase reakce na to, že to oživení není tak silné a ty inflační tlaky se nám nejeví tak podstatné, aby nás nutily dramaticky očekávat změny sazeb."

K POSILOVÁNÍ KORUNY

"Pokud se ten vlak zastaví tak, kde někde je, tak to žádné drama není. Samozřejmě ta jeho rychlost vede k tomu, že člověk prostě spekuluje o tom, kdy to skončí."

(Reportér: Roman Gazdík: Autor: Jan Korselt)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK