Přístup do sítě komunikátorů BlackBerry žádají další vlády

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bejrút 5. srpna (ČTK) - Problémy kanadské společnosti Research In Motion (RIM), která je výrobcem komunikátoru BlackBerry, se prohlubují. Přístup do její komunikační sítě totiž požadují další vlády, které se většinou odvolávají na národní bezpečnost. Po Spojených arabských emirátech, Indii a Saúdské Arábii se přístupu dožaduje Libanon. Firma se brání a obviňuje vlády, že problém politizují.

BlackBerry patří do kategorie takzvaných chytrých telefonů, které mají vlastní operační systém. Šéf kanadského podniku Michael Lazaridis je přesvědčen, že vlády si vybraly zástupce této skupiny pouze z politických důvodů. Třeba Indie se však obává, že přes BlackBerry by mohli komunikovat příslušníci různých militantních organizací.

"Celé je to o internetu," bránil se v rozhovoru s listem The Wall Street Journal Lazaridis. "Na internetu se šifruje všechno, to není záležitost jen BlackBerry. "Když si neumějí poradit s internetem, tak to mají vypnout," řekl Lazaridis.

Spor s vládami nevnímají pouze šéfové podniku, ale také akcionáři. Od konce minulého týdne už akcie Research In Motion odepsaly kolem osmi procent a i když se příliš nevede ani ostatním akciím, širší trh tak velké velké ztráty nemá. Akcie se obchodují na burze v Torontu a rovněž na trhu Nasdaq v USA.

Obavy o národní bezpečnost daly o víkendu najevo Spojené arabské emiráty a pak se přidaly další vlády. Emiráty se snažily s Kanaďany asi tři roky vyjednávat o podmínkách, za kterých by mohly v případě potřeby do sítě RIM vstoupit. Jednání ale k ničemu nevedla, od 11. října tak prý nebude možné v emirátech přes BlackBerry používat e-mail, rychlou komunikaci (takzvaný instant messaging) ani surfovat po internetu.

Spojené arabské emiráty jsou klíčovým finančním centrem Blízkého východu a zákaz používat BlackBerry patrně zkomplikuje život řadě lidí ze světa. V Dubaji je i nejrušnější letiště v oblasti. BlackBerry v SAE používá zřejmě až půl milionu lidí.

Potenciálnímu zákazu BlackBerry čelí rovněž v Saúdské Arábii, a to možná už tento pátek. Jen do pátku má totiž RIM čas na to, aby se s úřady dohodl na podmínkách. Zástupci kanadské firmy se dnes sešli s tamními úředníky, o výsledku jednání ale zatím není nic známo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK