Ropa kvůli špatné statistice dál klesá, barel je za 81 dolarů

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes navázaly na čtvrteční pokles a dál se snižovaly. Reagovaly tak na horší statistiku z amerického trhu práce, která navozuje obavy o sílu oživení ekonomiky i poptávky po energiích. Spolu s cenami ropy klesaly také akcie a dolar, na opačnou stranu se vydaly ceny zlata.

Krátce před 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 81,22 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila o jedno procento. Podobně barel severomořské ropy Brent zlevnil na zhruba 80,70 USD.

Statistika z USA ukázala, že v tamní ekonomice v červenci zaniklo zhruba 131.000 pracovních míst, zatímco analytici čekali úbytek asi 65.000. Čísla podle většiny analytiků svědčí o tom, že firmy nemají v oživení ekonomiky velkou důvěru.

"Na ropu doléhají data z trhu práce, která nejsou dobrá. Klesají rovněž akcie. Dolar je slabší, ale to teď ropě nepomáhá," poznamenal makléř společnosti BNP Paribas Commodity Futures Tom Bentz. Slabší dolar většinou podporuje růst cen ropy, protože surovinu zlevňuje v zemích, kde se platí jinou měnou.

V soukromém sektoru v USA sice v červenci zhruba 71.000 míst vzniklo, i tady se ale čekal lepší výsledek. Analytici v průměru odhadovali, že soukromé firmy vytvoří asi 90.000 míst. Přitom pokud se má snížit míra nezaměstnanosti, muselo by vzniknout alespoň 200.000 míst. Míra nezaměstnanosti je na 9,5 procenta, a zůstala tak proti červnu beze změn.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 80,72 81,61 New York - Nymex WTI září 81,22 82,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK