RBS prodá většinový podíl ve WorldPay za 2,03 miliardy GBP

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. srpna (ČTK) - Royal Bank of Scotland prodá většinový podíl ve své filiálce WorldPay za 2,03 miliardy liber (60,7 miliardy Kč). Kupujícím bude dvojice soukromých investorů Advent International a Bain Capital, uvedla dnes RBS. Také uvedla, že jí ve druhém čtvrtletí stoupl provozní zisk na 869 milionů liber ze 713 milionů za první čtvrtletí.

RBS prodá 80 procent své divize Global Merchant Services, která WorldPay řídí. Advent a Bain o koupi WorldPay, která zpracovává platební transakce, jednaly od července. Analytici tipovali, že cena bude dvě až 2,5 miliardy liber. Kupující investoři oznámili, že chtějí, aby se WorldPay rozrůstala, a uvažují proto o dalších akvizicích.

Prodávat aktiva bance loni nařídili regulátoři EU v reakci na státní pomoc bance za finanční krize. Počátkem týdne uzavřela RBS dohodu o prodeji 300 britských poboček španělské bance Santander za 1,65 miliardy liber. RBS je v současné době státní z 83 procent.

Banka vykázala vyšší čtvrtletní výsledek díky spolehlivější skladbě poskytnutých úvěrů, i když špatné dluhy jsou ještě problémem v Irsku. Ztráty způsobené přehodnocením aktiv se snížily na 2,49 miliardy z 2,68 miliardy liber. Vyšší zisk díky nižším ztrátám vykázaly i jiné evropské velké banky včetně HSBC, BNP Paribas a Barclays, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK