Saúdská Arábie nezakáže posílání vzkazů přes mobily BlackBerry

07.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád 7. srpna (ČTK) - Saúdská Arábie a kanadský výrobce mobilních telefonů BlackBerry vyřešili spor o bezpečnostní otázky. Podnik Research in Motion (RIM) umožní saúdské vládě monitorovat toky dat z jeho mobilů a země jeho služby nezakáže, uvedl dnes nejmenovaný představitel saúdských telekomunikací.

RIM slíbila, že na území Saúdské Arábie umístí jeden ze svých serverů, aby vláda země mohla toky dat z mobilů BlackBerry sledovat. Saúdský regulátor odvětví chtěl v pátek zastavit zasílání vzkazů přes tyto přístroje kvůli bezpečnostním obavám.

BlackBerry patří do kategorie takzvaných chytrých telefonů, které mají operační systém. Na rozdíl od společností Nokia nebo Apple, které vyrábějí podobné přístroje, má ale RIM kontrolu nad svou sítí i nad šifrovací technologií přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry oblíbeným přístrojem mezi manažery, kterým záleží na bezpečné komunikaci.

Sítě, přes které přístroje BlackBerry komunikují, předávají data v zašifrované podobě přes servery v Kanadě a Velké Británii. Některým vládám ale vadí, že do sítí BlackBerry nemají přístup, a nemohou tak odhalovat nežádoucí aktivity. Vlády jsou zvyklé, že do jiných mobilních sítí mohou v naléhavých případech vstoupit a zajistit si potřebná data.

Řada lidí v Saúdské Arábii podle agentury AP nechtěla čekat, až fakticky nebude možné přes BlackBerry komunikovat, a přístrojů se zbavovali. Cena BlackBerry proto na tamním trhu prudce klesla.

Přístupu do sítě BlackBerry se vedle Saúdské Arábie domáhají například i Spojené arabské emiráty, Indie nebo Libanon. Emiráty chtějí síť BlackBerry blokovat od 11. října, pokud se s firmou nedohodnou na přístupu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK