Analytici: HDP Slovenska ve 2. čtvrtletí vzrostl o 3,9 procenta

08.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. srpna (ČTK) - Ekonomika Slovenska ve druhém čtvrtletí zřejmě vzrostla, a to druhé čtvrtletí za sebou. Podle analytiků oslovených ČTK to bylo v průměru o 3,9 procenta. V prvních třech měsících roku stoupl hrubý domácí produkt Slovenska podle statistického úřadu o 4,8 procenta. Rychlý odhad za druhé čtvrtletí zveřejní statistici ve čtvrtek.

Slovenská ekonomika se vrátila k růstu v prvním čtvrtletí letošního roku, předtím si poslední kladné hodnoty připsala na konci roku 2008. Po celý minulý rok se ve výkonu slovenského hospodářství projevovala hospodářská krize, která podnikům snižovala objednávky a o místa tak přišly tisíce lidí. Nezaměstnanost vzrostla, zpomalil se růst mezd a domácnostem se snížila spotřeba.

Analytici předpokládají, že ekonomika si od dubna do konce června polepšila mírněji než v prvním čtvrtletí. Podle nich za to může vyšší úroveň pro srovnání z minulého roku.

"Vloni byl totiž nejvýraznější propad zaznamenán právě v prvním čtvrtletí, ve druhém čtvrtletí už došlo k méně výraznému poklesu," uvedla analytička slovenské Poštovní banky Eva Sadovská. Loni ve druhém čtvrtletí klesl slovenský HDP o 5,5 procenta a za tři předchozí měsíce o 5,7 procenta.

Dosud zveřejněné údaje podle analytika ING Bank Eduarda Hagary naznačují, že ve druhém čtvrtletí zvyšovala ekonomický růst zejména zahraniční poptávka. Domácí přitom zaostávala. Příčinou je stále vysoká nezaměstnanost, která podle statistického úřadu koncem června dosáhla 12,34 procenta.

"Slovenskou ekonomiku ve druhém čtvrtletí táhl dopředu především průmysl a zahraniční obchod," uvedla Sadovská. Zlepšení se údajně dá očekávat i v případě zásob a investiční aktivity, ani podle Sadovské však příliš optimistické vyhlídky nemá spotřeba domácností.

"Potvrzují to například i maloobchodní tržby, které byly během druhého čtvrtletí pouze v červnu vyšší než před rokem," dodala analytička. Proti červnu 2008 ale stále zaostávaly o více než deset procent. Ve veřejné správě se za druhé čtvrtletí očekává nárůst spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK