DATA V KOSTCE 2-Inflace, nezaměstnanost v červenci podle očekávání

09.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře...

...analytiků)

České spotřebitelské ceny (CPI) v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta po stagnaci za předchozí měsíc, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace zrychlila na 1,9 procenta z červnových 1,2 procenta. Zaznamenala tak nejvyšší hodnotu od března 2009.

Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 8,7 procenta z 8,5 procenta za předchozí měsíc, uvedlo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Nezaměstnanost tak obrátila směr a po čtyřech poklesech začíná opět pomalu růst. Svého maxima na 9,9 procenta dosáhla v únoru letošního roku.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE CPI 07/10 06/10 07/09 meziměsíční změna v pct +0,3 0,0 -0,4 meziroční změna v pct +1,9 +1,2 +0,3

* TABULKA NA [ID:nWLA0424] NEZAMĚSTNANOST 07/10 06/10 07/09 procento nezaměstnaných 8,7 8,5 8,4 nezaměstnaní celkem 505.284 500.500 485.319

* TABULKA NA [ID:nWLA0425]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici předpovídali meziměsíční růst CPI o 0,3 procenta a meziroční spotřebitelskou inflaci na úrovni 1,9 procenta. Červencovou nezaměstnanost očekávali ve výši 8,7 procenta <CZ/ECON04> <CZ/ECON15> <ECONCZ>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * Centrální banka předpovídala v poslední srpnové prognóze červencovou inflaci na 2,0 procenta. * Meziměsíční inflaci ovlivnily zejména vyšší ceny dovolených s komplexními službami, jež stouply o 12,9 procenta. Růst v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo především zvýšení cen ovoce o 2,7 procenta. * Směrem dolů tlačily cenovou hladinu oděvy, jež zlevnily o 3,6 procenta. Ceny obuvi klesly o 2,9 procenta. * V meziročním srovnání zrychlil zejména růst cen potravin a nealkoholických nápojů, když ceny zeleniny včetně brambor stouply o 30,9 procenta. * V odvětví alkoholických nápojů stouply ceny o 6,0 procenta, hlavně vlivem nárůstu cen piva o 7,5 procenta. * V bydlení nastal obrat u cen zemního plynu, které stouply o 3,9 procenta po snížení o 6,5 procenta v červnu.

KOMENTÁŘE K INFLACI

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Vývoj inflace v červenci nezpůsobil žádné významnější překvapení, a proto nelze ani očekávat reakci trhu. Zrychlení inflace těsně pod cíl ČNB je plně v souladu s naším odhadem i mediánem trhu."

"V dalších měsících by míra inflace měla dál zrychlovat a na konci roku se nacházet kolem 2,5 procenta, což bude z velké míry důsledkem nízké srovnávací základny z minulého roku."

"Se zvýšením úrokových sazeb ČNB počítáme nadále až pro první kvartál roku 2011."

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"CPI nepřineslo žádné překvapení, důvod pohybu je ryze sezonní - zvýšení cen rekreace, promítá se opožděně zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků. Ostatní vlivy nestojí prakticky za řeč."

"Inflace naplnila očekávání, přiblížila se na dotek inflačního cíle ČNB."

"V dalších měsících ho zřejmě překročí, na konci roku se může pohybovat až kolem 3 procent, nicméně to by CNB nemělo znepokojovat, protože měnověpolitická inflace by se měla pohybovat zhruba na úrovni 2 procent, tedy inflačního cíle."

"Z toho vyplývá, že není důvod spěchat se zvyšováním úrokových sazeb, nejbližší pohyb čekáme až v polovině příštího roku."

KOMENTÁŘE K NEZAMĚSTNANOSTI

PAVEL MERTLÍK, HLAVNÍ EKONOM, RAIFFEISENBANK

"První náraz vlny absolventů škol na trh práce přinesl v červenci zvýšení míry registrované nezaměstnanosti."

"Červencové zvýšení míry nezaměstnanosti o dvě desetiny procentního bodu je ale nižší než loni - čtyři desetiny procentního bodu - i předloni - tři desetiny procentního bodu."

"Nezaměstnanost zůstává vysoká, podmínky na trhu práce se však přece jen mírně trendově zlepšují - na rozdíl od situace před rokem nebo dvěma roky."

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Nezaměstnanost je také zcela bez překvapení, naplnila jak naše odhady, tak průměrné očekávání trhu. Jde o sezonní pohyb směrem vzhůru. Jinak se dá říct, že situace na českém trhu práce se pozvolna zlepšuje a dochází tady k určitému zotavení po tom prudkém nárůstu během recese."

ODKAZY

Podrobná zpráva o inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB * Česká národní banka (ČNB) koriguje měnovou politikou meziroční inflaci, kterou se snaží udržen na hranici 2 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry. * Naposledy ČNB měnila nastavení měnové politiky 6.května, kdy rozhodla o snížení klíčové sazby o 25 bazických bodů na rekordní minimum 0,75 procenta. * ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace ve třetím kvartále roku 2011 dosáhne 1,9 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí téhož roku předpovídá taktéž 1,9 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK