Dolar v defenzivě po údajích z USA; čeká se na Fed

09.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝDolar se v pondělí držel zpátky vůči hlavním světovým měnám, když neuspokojivé páteční údaje o trhu práce Spojených států zvýraznily...

...ochabující vyhlídky americké ekonomiky.

Hráči na trhu se nicméně nechtěli pouštět do agresivních pohybů před úterním zasedáním americké centrální banky (Fed), neboť sílí očekávání, že Fed oznámí nějakou formu dodatečného uvolnění měnové politiky.

"Zpráva o americké zaměstnanosti byla zklamáním a nechává otevřenou otázku, zda Fed zítra přijme další kroky," řekl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Dealeři pozorně sledovali jen, který v pátek posílil až na 85,02 za dolar, na dosah 15letého maxima 84,82, jež si zapsal loni v listopadu.

V 11:15 dolar přidával 0,1 procenta na 85,58 jenu <JPY=>. Dealeři uvedli, že automatické příkazy k prodeji jsou nastaveny těsně pod opčními bariérami na 85,00 jenu. Další automatické příkazy sedí pod úrovní 84,82 jenu.

Euro mezitím stagnovalo na 1,3280 dolaru <EUR=>, a drželo se tak na dohled od pátečního tříměsíčního maxima 1,3334 dolaru.

Klíčové páteční údaje ukázaly, že počet pracovních míst mimo zemědělský sektor Spojených států v červenci kvůli dalšímu propouštění sezonně najatých pracovníků klesl o 131.000. Počet míst v soukromém sektoru, v současnosti považovaný za lepší ukazatel stavu trhu práce, stoupl pouze o 71.000, zatímco analytici očekávali přírůstek o 90.000. [ID:nSCH651262]

Trh začal započítávat předpoklad, že bankovní rada Fedu v úterý rozhodne o využití hotovosti z držených hypotečních zástavních listů, jimž končí splatnost, k nákupu nových těchto úpisů či státních dluhopisů, ačkoli samotná částka zřejmě nebude vysoká.

"Většina hráčů nyní očekává, že Fed bude zítra jednat o dodatečných opatřeních pro uvolnění měnové politiky. Ve skutečnosti je to na trhu natolik započteno, že kdyby to Fed neudělal, mohly by klesnout ceny akcií," řekl nejmenovaný dealer evropské banky.

V pondělí zahájila dvoudenní měnové zasedání také Bank of Japan. Analytici uvedli, že dokud bude posilování jenu postupné, centrální banka zřejmě ponechá měnovou politiku beze změny.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK