FT: V Rusku patrně vzniká obří výrobce hnojiv

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. srpna (ČTK) - Ruští oligarchové patrně připravují konsolidaci odvětví výroby hnojiv. Napsal to dnes ekonomický list Financial Times (FT), podle něhož se chystá fúze firem Silvinit a UralKali. Ty patří ke klíčovým zástupcům odvětví. Pokud se informace listu potvrdí, bude to první větší slučování firem od poloviny tohoto desetiletí, kdy se pod dohledem Kremlu spojovaly energetické podniky.

Silvinit je největším ruským producentem potaše, tedy uhličitanu draselného. Ten patří k nejčastěji využívaným hnojivům při pěstování řady plodin. Podle FT by plán sloučení obou společností mohl být oznámen už tento týden. Firmám patrně už nic nestojí v cestě a jejich záměr podporuje i Kreml.

Ruští producenti konkurují firmám světového významu. K hlavním hráčům v tomto odvětví patří kanadská společnost Potash Corporation Of Saskatchewan a další firmy z Kanady a Spojených států. Například Mosaic, Agrium nebo CF Industries. Všechny tyto firmy silně profitovaly už před dvěma lety, kdy se zvyšovala poptávka po potravinách a s ní i ceny hnojiv.

FT uvádí, že ruský oligarcha Sulejman Kerimov se chystá převzít většinový podíl v Silvinitu a firmu sloučit právě s UralKali. Tento podnik má akcie na burze v Londýně a Kerimov už v něm většinový podíl má. Koupil jej teprve nedávno, a to s dalšími investory.

Pokud se firmy Silvinit a UralKali sloučí, vznikne druhý největší producent potaše na světě. Prvenství si však udrží zmíněný kanadský podnik Potash Corp of Saskatchewan. Tržní hodnota ruského sloučeného podniku by dosahovala asi 20 miliard dolarů (bezmála 376 miliard Kč), zatímco výrobní kapacita by se podle finančníků ruské společnosti Troika Dialog pohybovala kolem 11,5 milionu tun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK