NSS zasáhl do tendrů na těžbu dřeva z roku 2007

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. srpna (ČTK) - Krajský soud Brně se bude muset znovu zabývat zhruba 180 tendry Lesů České republiky na těžbu dřeva zadávanými v roce 2007. Případy mu nyní vrátil Nejvyšší správní soud (NSS). ČTK to zjistila z elektronické úřední desky soudu. Odůvodnění rozsudku soud nezveřejnil.

Zakázky z roku 2007 nejdříve řešil antimonopolní úřad, který svá řízení zastavil, když v postupu Lesů ČR neshledal porušení zákona. Tato rozhodnutí následně u Krajského soudu v Brně napadla lesnická firma CE WOOD a uspěla. Soud konstatoval, že zakázky Lesy nezákonně rozdělily. Oba tyto verdikty nyní zrušil Nejvyšší správní soud.

Bližší podrobnosti NSS neuvedl. Antimonopolní úřad aktuální rozsudky podle svého místopředsedy Kamila Rudoleckého vítá. Rozsudky soudu však dosud neobdržel. NSS se případem začal zabývat na základě kasačních stížností, které podal právě antimonopolní úřad.

Podle Krajského soudu v Brně Lesy ČR v jednom případě (80 zadávacích řízení) zakázky nezákonně zadávaly zcela mimo režim zákona o veřejných zakázkách jako veřejné zakázky malého rozsahu.

Ve druhém případě (98 zadávacích řízení) se nezákonné rozdělení zakázek podle Krajského soudu v Brně promítlo do výše kaucí, které měly být zaplaceny ve chvíli, kdy se CE Wood obrátil na ÚOHS. Kauce byla vyměřena na 100.000 korun, ovšem nikoli pouze jednou, ale ke každé z rozdělených malých zakázek. To podle Krajského soudu v Brně ztížilo přístup navrhovatelů k tomu, aby se u úřadu coby orgánu dohledu nad zadáváním veřejných zakázek mohli účinně domáhat svých práv. Oba verdikty tohoto soudu byly nyní zrušeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK