Průmyslová výroba v Řecku zmírnila pokles na 4,5 procenta

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba v Řecku v červnu zmírnila meziroční pokles na 4,5 procenta, zatímco v květnu klesala tempem 4,9 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Centrální banka zároveň uvedla, že se snížil hotovostní deficit, což jinými slovy znamená, že země si nemusí tolik půjčovat.

Zpracovatelský sektor, který je součástí průmyslové výroby, zaznamenal pokles o rovná tři procenta. To je rovněž zlepšení proti předchozímu měsíci, kdy výroba ve zpracovatelském sektoru zaznamenala meziroční pokles o 4,4 procenta.

Řecká ekonomika spoléhá především na terciární sféru. Naopak průmysl se na celkovém objemu ekonomiky podílí jen asi z 15 procent. Zpracovatelský sektor se na růstu hrubého domácího produktu Řecka podílí trochu více než 11 procenty.

V jiné zprávě pak řecká centrální banka uvedla, že hotovostní deficit se v období od ledna do července meziročně snížil o 32,6 procenta na 14,47 miliardy eur (asi 358,2 miliardy Kč). Primární deficit rozpočtu, který nebere v úvahu náklady na obsluhu dluhu, rovněž klesl, a dostal se tak na 5,23 miliardy eur (asi 129,5 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK