PRŮZKUM-HDP pokračoval ve 2.kvartálu v zotavování

09.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Rychlý odhad vývoje HDP ve 2...

...kvartálu

* KDY: 13.srpna v 9:00

* PŘEDPOVĚĎ REUTERS: Medián odhadů ukazuje na růst HDP o 0,7 procenta mezikvartálně proti 0,5 procenta v Q1, meziroční růst by měl zrychlit na 2,2 procenta z 1,1 procenta v Q1. Za celý rok by měl HDP stoupnout o 1,7 procenta.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Pokračující zlepšování poptávky v západní Evropě podpořilo v porovnání s prvním čtvrtletím průmyslovou výrobu a obchodní bilanci, což pravděpodobně povede ke druhému meziročnímu růstu po čtyřech poklesech.

Nečekaně vysoké maloobchodní tržby za červen naznačily oživení spotřeby domácností navzdory úsporným opatřením, jež navrhuje nová středopravicová vláda. Analytici ale nabádali k opatrnosti s poukazem na vysokou nezaměstnanost a stagnaci mezd.

Společnost 4Cast vypíchla negativní vliv vývoje kurzu koruny ve druhém kvartálu na čisté vývozy, jež jsou hlavním motorem růstu české ekonomiky.

"Hlavním rizikem pro Českou republiku je vnější poptávka. Nadále však čekáme silné zotavení v Evropě, zejména v Německu," uvedla Magdalena Polanová, vedoucí analytička pro Evropu u Goldman Sachs.

"V souladu s tím vidíme v příštích měsících pokračování solidního růstu průmyslové výroby po relativním zpomalení."

Průmyslové podniky zaměstnávají značnou část české pracovní síly, takže nárůst výroby by měl pomoci omezit nezaměstnanost, což by pozvedlo soukromou spotřebu, jež by následně pomohla k relativně silnému růstu HDP v roce 2011, dodává Goldman Sachs.

Pro tabulku předpovědí HDP klikněte na....[ID:nLDE6780VP]

Webová stránka statistického úřadu............www.czso.cz

Česká makrodata...............................<ECONALLCZ>

Zprávy z trhů střední a východní Evropy............[CEE/]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK