Analytici: ČEZ v pololetí zvýšil tržby, ale čistý zisk klesl

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Tržby energetické společnosti ČEZ v prvním pololetí podle analytiků meziročně vzrostly, čistý zisk ale klesl o zhruba deset procent na 29 miliard korun. Před rokem firma v pololetí vydělala 32 miliard Kč. Ekonomové, které ČTK oslovila, očekávají meziroční růst tržeb o dvě až čtyři miliardy na zhruba 98 miliard korun. Pokles zisku podle odborníků podobně jako v prvním čtvrtletí souvisí s nižší cenou prodané elektřiny. ČEZ zveřejní konsolidované výsledky za letošní první pololetí v úterý.

Meziroční růst tržeb se podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus neprojeví v nárůstu zisku především proto, že na tržbách měly větší podíl segmenty distribuce a prodej, které mají nižší marže než segment výroby. Ten je pod tlakem kvůli nižším prodejním cenám elektřiny.

"Druhý kvartál byl poměrně pozitivní z hlediska spotřeby elektrické energie v ČR. Poměrně chladné počasí spolu s mírným oživením ekonomiky vedlo k meziročnímu nárůstu spotřeby elektřiny," uvedl Hatlapatka. Cyrrus očekává, že tržby společnosti ČEZ v pololetí dosáhnou 98 miliard korun. Loni firma v pololetí utržila 95,6 miliardy korun. Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities předpokládá tržby 96,6 miliardy Kč.

Milan Vaníček ze společnosti Atlantik předpokládá, že tržby ČEZ v pololetí budou činit 99 miliard Kč. "Zlepšení tržeb lze přičíst růstu domácí poptávky a vyšším tarifům za distribuci," poznamenal Vaníček. Zlepšení v segmentu distribuce očekává také díky konsolidaci aktiv albánské distribuční společnosti.

Analytici očekávají slabší provozní výsledek kvůli poklesu hrubé marže z výroby a prodeje elektřiny. "Také provozní výsledek v segmentu těžby by mohl být meziročně horší kvůli nižším prodejním objemům uhlí vlivem poklesu produkce elektráren ČEZ," uvedl Vaníček. Atlantik předpokládá, že čistý zisk společnosti ČEZ bude činit 28,5 miliardy Kč, stejný odhad uvádí BH Securities. V loňském pololetí ČEZ vydělal 32 miliard korun. Cyrrus očekává čistý zisk 29 miliard Kč.

Podle Vaníčka existuje určité riziko, že ČEZ přikročí ke snížení celoročního výhledu pro letošní rok, který předpokládá čistý zisk 46,7 miliardy korun, protože hrozí vyšší než očekávaný povinný odkup elektřiny z obnovitelných zdrojů. Dodatečné náklady spojené s boomem solárních elektráren považují za velké riziko pro ČEZ také další odborníci, které ČTK oslovila. "Na druhou stranu tento negativní vliv bude podle našeho názoru kompenzován solidními výnosy nově konsolidovaných společností," dodal Hatlapatka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK