Čína dál kupuje japonské dluhopisy, možná kvůli potížím eurozóny

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Tokio 9. srpna (ČTK) - Čína v průběhu června pokračovala v nákupu japonských dluhopisů, proti minulosti se ale více zaměřovala na papíry s kratší splatností. Část investorů tvrdí, že příčinou jsou potíže, s nimiž se potýká eurozóna, podle jiných analytiků ale neexistují důkazy, které by ukazovaly na odklon Číny od nákupu dluhopisů zemí eurozóny.

Záznamy japonského ministerstva financí ukazují, že čínští investoři v červnu koupili v čistém vyjádření krátkodobé dluhopisy Japonska v objemu 508 miliard jenů (zhruba 111,1 miliardy Kč). To je pouze nepatrně méně než v květnu, kdy jich koupila za rekordních 694,8 miliardy jenů.

Na druhou stranu ale čínští investoři v červnu v čistém vyjádření prodali japonské dluhopisy se střednědobou a dlouhou splatností v objemu 51,6 miliardy jenů (asi 11,3 miliardy Kč). Ještě v květnu přitom v čistém vyjádření kupovali.

I když zatím není jasné, zda Číňané kupují více japonských dluhopisů proto, že se odklánějí od aktiv v eurech, v letošním roce už koupili japonské dluhopisy všech splatností za více než 1,7 bilionu jenů (více než 372 miliard Kč). To je o hodně více, než činil celoroční rok 255,7 miliardy jenů z roku 2005.

Asi dvě třetiny všech nákupů Číňané podnikli v květnu a červnu. Právě to jsou měsíce, kdy eurozóna prožívala největší krizi. V té době se nejvíce projevovaly dopady dluhových problémů Řecka a potíže s veřejnými financemi v dalších zemích, převážně na periferii eurozóny. Euro tehdy prudce padalo a vůči dolaru se dostalo nejníže za čtyři roky.

Část analytiků rovněž upozorňuje, že právě zájem Číňanů o japonské dluhopisy mohl v posledních měsících sehrát klíčovou úlohu v růstu jenu na téměř patnáctiletá maxima vůči dolaru. Skutečný dopad ale může být slabší, protože část nákupů mohl být prostý hedging, tedy zajišťovací transakce za účelem ochrany proti kurzovým výkyvům.

Data japonského ministerstva rovněž ukazují, že zatímco čínští investoři ve zvýšené míře nakupovali japonské dluhopisy, ti japonští zase měli zájem o dluhopisy americké vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK