Vláda chce platit povodně snížením slevy na daních

09.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 9. srpna (Reuters) - Vláda chce získat až 5 miliard korun na opravu povodňových škod, aniž by se dotkla navýšení příjmů státu plánovaného...

...pro příští rok. Agentuře Reuters to v pondělí řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

"Je to nad rámec těch dvaceti miliard a chtěl jsem to vázat k některým otázkám, které nikdy rozpočtovány nejsou a každý rok se řeší," uvedl ministr financí s tím, že vláda nakonec rozhodla, že tyto prostředky půjdou na povodně.

Kabinet na mimořádném zasedání představil návrh na snížení slevy na daňového poplatníka o sto korun měsíčně. Získané prostředky by šly do zvláštního fondu určeného na pomoc oblastem postiženým povodněmi. Vláda by tak nemusela po každých povodních přeskupovat rozpočtové priority.

"Otevřeli jsme diskusi o systémovém řešení těchto problémů, protože jak to vypadá, ty povodně zasahující část území České republiky budou přicházet," prohlásil v pondělí po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Sleva na daňového poplatníka by po schválení návrhu klesla na 23.600 korun ročně z nynějších 24.800 korun.

Premiér Nečas uvedl, že by zákon mohl začít platit už v příštím roce.

"(Prostředky) by mohly být použity pouze na odstraňování povodňových škod, pokud by povodňové škody nebyly, tak by tyto prostředky byly použity na protipovodňová opatření," řekl Nečas.

Vláda chce příští rok ušetřit na výdajích státu 58,5 miliardy a navýšit příjmy státního rozpočtu o 20 miliard, aby schodek veřejných financí nepřekročil 4,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK