Pojišťovny po povodních čekají desetitisíce škod za stovky mil.Kč

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Pojišťovny očekávají následkem bleskových povodní, jež zasáhly o víkendu hlavně severní a západní část země, desetitisíce škod v celkové hodnotě mnoha set milionů korun. Pojišťovací ústavy již evidují od klientů první tisíce pojistných událostí, likvidátoři začali řešit první případy. Vyplývá to z ankety mezi největšími domácími pojišťovnami. Lidé podle nich však začnou hlásit škody hromadně až v příštích dnech po uklidnění situace.

Česká pojišťovna odhaduje z víkendových záplav celkový počet škod na minimálně 10.000 s pojistným plněním zhruba 350 až 400 milionů korun. Nyní již registruje téměř 1500 škod, tři čtvrtiny z nich jsou z Libereckého a Ústeckého kraje. "Jednoznačně nejhorší situace panuje v severních Čechách. Zvýšené hladiny řek zatopily zejména města Chrastava, Hrádek nad Nisou a Frýdlant v Čechách," řekla mluvčí ČP Dagmar Koutská

Kooperativa eviduje přes 800 škod za celkem 165 milionů Kč. Nejvíce jich je z Liberecka a Děčínska. "Podle rozsahu povodní ale předpokládáme, že škody se mohou vyšplhat podstatně výše. Při květnových a červnových povodních jsme řešili asi 3000 škod za 250 milionů Kč, současné povodně mohu přinést škody ještě větší. Odhadujeme, že škody u Kooperativy mohou dosáhnout až 400 milionů Kč," uvedl ředitel centra likvidace majetku a odpovědnosti pojišťovny Miroslav Novák.

Od páteční noci klienti Allianz nahlašují desítky škod způsobených povodní a záplavou, ale i vichřicí. Pojišťovna odhadla, že počet škod na majetku občanů a podnikatelů dosáhne stovek případů. Jenom za první tři dny kalamity odhad objemu škod přesahuje 150 milionů Kč, upozornila Jaroslava Fašková z oddělení komunikace. Mobilní technici jsou v pohotovosti a jakmile to situace dovoluje, vyjíždějí ke klientům, doplnil ředitel úseku likvidace pojistných událostí Pavel Novotný.

První odhady Generali počítají s přibližně šesti stovkami škod za celkem 70 milionů korun. Generali zatím podle mluvčího Jiřího Cívky eviduje nahlášené škody v řádu desítek. Prioritou je prý vyřízení pojistné události v co možná nekratším čase. Likvidátoři i mobilní technici jsou v terénu a kontaktují klienty s informacemi, jak mají při likvidaci následků povodní postupovat. Zároveň se snaží co nejrychleji prohlédnou místa již nahlášených škod. Likvidátoři sami aktivně nabízejí výplaty záloh na základě odhadu škody mobilním technikem, poznamenal.

Česká podnikatelská pojišťovna v souvislosti s víkendovými povodněmi registruje aktuálně 50 nahlášených škod, jejich odhadovaná výše přesahuje šest milionů Kč. Počet pojistných událostí způsobených povodněmi se bude pohybovat kolem 400 a jejich objem škod přesáhne 60 milionů Kč, odhadla mluvčí ČPP Renata Svobodová. Nejčastěji podle ní jde o škody způsobené vodou na rodinných domech, klienti hlásí zejména zatopené sklepy a garáže.

UNIQA pojišťovna eviduje již na 80 jednotlivých škod v úhrnné hodnotě asi 10 milionů korun. Její odhad celkového počtu je přibližně 300 škod, nedojde-li ovšem k dalším podstatným výkyvům počasí. "Hlavní nápor volajících teprve asi přijde během dnešního odpoledne a úterý, někteří se teprve dostanou k telefonu, prostudují si pojistnou smlouvu, vrátí se z evakuačních středisek," podotkla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Kalamitní rok tedy trvá. Květnové a červnové povodně, které zasáhly především velkou část Moravy, způsobily zhruba 20.000 pojistných událostí za téměř dvě miliardy Kč. Zhruba tři čtvrtiny z nich již likvidátoři největších domácích pojišťoven vyřešili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK