Inspekce nařídila stažení sýru Amore Toast, skřípou z něj zuby

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stažení taveného sýru Amore Toast původem z Itálie z prodeje. Při konzumaci produktu lidem skřípaly zuby, obsahoval totiž zkrystalizovanou laktózu. ČTK to potvrdila tisková mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Na tavený plátkový sýr Amore Toast, vyrobený ze sýra Gouda, SZPI upozornil spotřebitel, který v balení plátkových sýrů nalezl drobné cizí předměty. Inspektoři po provedení kontroly podle Šmídtové zjistili, že i v dalších baleních stejné šarže tohoto sýru (balení 85 gramů s datem trvanlivosti do 22. září 2010) se vyskytují několik milimetrů velké a ostré kousky neznámého původu.

"Dalším šetřením se prokázalo, že nejde o kousky plastu ani skla, ale o zkrystalizovanou laktózu," uvedl Šmídtová. Podle ní se nejedná sice o cizorodou látku, v podobě krystalků by se nicméně laktóza ve výrobku vyskytovat neměla. Z toho důvodu inspekce nařídila stažení výrobku z obchodní sítě. Zkrystalizování laktózy mohlo být podle SZPI způsobeno chybou v technologii výroby.

Výrobek nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. "Na druhou stranu konzumace sýrů s krystaly, které skřípou mezi zuby, není nic příjemného," dodala Šmídtová. O případu byla informována Státní veterinární správa, která je kompetentní ke kontrole dovozce uvedeného sýru. Kontrolovaný výrobek pocházel z jednoho z obchodů prodejní sítě Kubík. Podle SZPI ale nelze vyloučit, že výrobek nabízejí také jiné řetězce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK