SovEcon: Ruský vývoz obilí v sezoně 2010/11 prudce klesne

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. srpna (ČTK) - Rusko vzhledem k očekávanému zhoršení bilance na domácím trhu pšenice možná prodlouží zákaz vývozu obilí i do příštího roku, a jeho export pšenice by tak byl do konce sezony méně než poloviční proti původnímu odhadu. Předpověděla to dnes nezávislá ruská výzkumná organizace SovEcon. Ruský premiér Vladimir Putin minulý čtvrtek kvůli suchu vyhlásil dočasný zákaz vývozu obilí od 15. srpna do 31. prosince.

SovEcon se domnívá, že vzhledem k očekávanému propadu produkce, ohledu na domácí spotřebu a nezbytnosti udržet intervenční zásoby na příští sezonu bude zákaz prodloužen i do příštího roku. V tom případě by ruský vývoz pšenice činil do konce této sezony v polovině příštího roku jen tři miliony tun proti očekávanému objemu 10-11 milionů tun. Ruská vláda však v pátek uvedla, že v říjnu po zhodnocení sklizně zákaz vývozu přezkoumá.

Rusko v minulých letech těžilo z vysokých sklizní a loni vyvezlo 18,3 milionu tun pšenice - nejvíce po Spojených státech a Evropské unii. Nyní však zemi sužuje největší sucho za sto let provázené katastrofálními lesními požáry.

SovEcon předpokládá, že narušenou rovnováhu na ruském trhu pšenice ještě zhorší očekávaný pokles sklizně ječmene, což zvýší poptávku po pšenici do živočišných krmiv. Regiony postižené suchem ve středním Rusku a Povolží také budou potřebovat dodatečné objemy semen k zimní a jarní setbě.

Ceny pšenice na světových trzích v závěru minulého týdne prudce sestoupily ze čtvrtečních maxim za téměř dva roky, vyvolaných zprávou o zákazu vývozu obilí z Ruska, a dnes pokles pokračoval. Zářijový kontrakt na pšenici na chicagské burze CBOT ze čtvrtečního 23měsíčního maxima 7,86 dolaru za bušl (cca 27 kilogramů) v pátek ztratil téměř osm procent a na začátku dnešního obchodování cena klesla o další dvě procenta na 7,10 dolaru. V Paříží dnes cena pšenice klesla až na 203 eur za tunu ze čtvrtečního maxima 236 eur a vrátila se k blízkosti psychologické hranice 200 eur.

Cena pšenice v USA od počátku roku získává 32 procent a proti konci června je vyšší o zhruba 60 procent. Je ovšem stále hluboko pod maximem 13,345 dolaru za bušl, kam se vyšplhala během potravinové krize v roce 2008. Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) minulý týden uvedla, že světové zásoby jsou díky dvěma letům rekordních sklizní dostatečné na to, aby pokryly předpokládaný pokles produkce v Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK