Hypoteční Freddie Mac prohloubila ztrátu, chce další pomoc

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. srpna (ČTK) - Americká hypoteční agentura Freddie Mac prohloubila ve druhém čtvrtletí letošního roku ztrátu na šest miliard USD (112,1 miliardy Kč) z loňských srovnatelných z 840 milionů USD. Současně požádala o další federální pomoc v objemu 1,8 miliardy USD.

Ztráta zahrnuje i dividendu 1,3 miliardy USD, kterou agentura vyplatí státu. Freddie Mac se potýká se ztrátami kvůli vysokému počtu lidí, kteří mají problém splácet své hypoteční úvěry. Objem špatných úvěrů na konci června stoupl na 118 miliard USD ze 103,4 miliardy USD před rokem. Počet zabavených nemovitostí kvůli nesplácení úvěrů v majetku banky vzrostl na více než 62.000 ze zhruba 35.000 na konci června 2009.

Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě 5,5 bilionu USD. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu.

Včetně nové pomoci již Freddie Mac a Fannie Mae získaly od daňových poplatníků na svoji záchranu 148,2 miliardy USD. Z toho pomoc pro Freddie Mac činila 63,1 miliardy USD, napsala agentura AP.

Fannie Mae minulý týden uvedla, že se jí podařilo ve druhém čtvrtletí naopak snížit ztrátu na 3,13 miliardy USD z 15,2 miliardy USD před rokem. Ztráta byla nejnižší od září 2008, kdy kontrolu nad společností převzal stát. Firma však požádala vládu o dalších 1,5 miliardy USD.

Obě firmy mají rovněž rozdílný pohled na budoucí vývoj. Zatímco Fannie Mae je v dalším výhledu optimistická, Freddie Mac se obává negativního dopadu vysoké nezaměstnanosti a dalších faktorů na své hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK