Brusel v září možná představí návrh na unijní daň

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. srpna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise zvažuje, že by EU mohla sama vybírat nějakou daň. Díky ní a škrtům ve výdajích by se pak mohly snížit příspěvky, které do rozpočtu EU dávají členské země. Mluvčí komise ale dnes připustil, že debaty o podobných reformách nebudou snadné.

"Návrhy se nyní finalizují," podotkl mluvčí komise Patrizio Fiorilli. Na stůl by je výkonný orgán bloku měl položit na konci září.

Eurokomisař Janusz Lewandowski, který má na starosti rozpočet EU, se v německém tisku nechal slyšet, že možností, čeho by se daň mohla týkat, je vícero. Jde třeba o zavedení přímé daně pro poplatníky v EU nebo o zdanění finančních transakcí, letecké přepravy či příjmů, které vznikají z obchodů z emisními kvótami na vypouštění CO2.

Lewandowski v listu Financial Times Deutschland naznačil, že názory na myšlenku zavedení nějaké unijní daně se v zemích bloku mění. Podobné myšlenky se objevovaly už dříve, ale z některých stran se na ně snášela ostrá kritika.

"Mnoho zemí nechce být zatíženo," podotkl dnes komisař. Otevřely se tak podle něj dveře přemýšlením o příjmech, které nemají pod sebou přímo ministři financí jednotlivých zemí.

Pokud by se v EU zavedla nějaká taková daň, pak by členské země mohly platit do společného rozpočtu méně. Komisař připomněl, že zatímco transfery ze zemí v roce 1988 činili 11 procent, nyní představují kolem 76 procent příjmů EU. "To nebylo záměrem otců - zakladatelů (EU)," dodal. "Pokud bude mít EU víc vlastních zdrojů, pak transfery z národních rozpočtů by se mohly snížit," řekl Lewandowski s tím, že z některých metropolí hlasy volající po snížení příspěvků zaznívají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK