Ceny ropy se s podporou slabého dolaru vrátily nad 81 dolarů

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily z pátečního poklesu a americká ropa se vrátila nad 81 dolarů za barel. Ropný trh čerpá nadále podporu ze všeobecně slabého kurzu dolaru, který smazává vliv obav ze zpomalování růstu americké ekonomiky.

Cena americké lehké ropy WTI odpoledne posílila o tři čtvrtě dolaru na zhruba 81,50 dolaru za barel. V pátek ztratila 1,31 dolaru, za celý minulý týden však získala 2,2 procenta. Cena severomořské ropy Brent stoupla o 60 centů na zhruba 80,80 USD.

Kurz dolaru na konci minulého týdne sestoupil vůči jenu nejníže za 15 měsíců a proti euru se dostal na tříměsíční minimum. Dnes americká měna zůstala nadále pod tlakem pátečních nepříliš příznivých údajů z amerického trhu práce. Před úterním zasedáním americké centrální banky ji oslabují také spekulace o možném zmírnění měnové politiky.

Ceny ropy se minulý týden dostaly poprvé od května nad 80 dolarů za barel, někteří obchodníci však upozorňují, že ropa bude mít potíže se na této úrovni udržet. "Nejsem si jist, zda se tato cena udrží příliš dlouho, pokud neuvidíme přesvědčivější známky ekonomického oživení," řekl agentuře Reuters Christopher Bellew z firmy Bache Commodities.

Ropu by podle analytiků mohlo nyní podpořit napětí mezi Íránem a Západem. Írán, který odmítá splnit výzvy k ukončení svého jaderného programu, v neděli předvedl čtyři nové malé ponorky, které mají Teheránu sloužit k odvrácení vojenských hrozeb.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:14 SELČ:

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent září 80,76 80,15 New York - Nymex WTI září 81,44 80,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK