Dolar zahájil týden růstem vůči předním světovým měnám

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. srpna (ČTK) - Dolar na počátku týdne posiluje vůči všem předním světovým měnám, když v pátek po údajích o nezaměstnanosti naopak prudce klesl. Dolaru pomáhá změna pozic investorů před úterním zasedáním měnového výboru centrální banky USA (Fed).

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,35 procenta na 1,3244 USD, k jenu ale mírně stouplo o 0,05 procenta na 113,57 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,39 procenta na 85,74 JPY.

"Investoři pravděpodobně upevňují pozice před zítřejším odpoledním zasedáním FOMC (měnového výboru Fedu)," uvedl analytik Commonwealth Foreing Exchange Omer Esiner. Některá rizika případných nových politických opatření již podle něj investoři do současné ceny dolaru zahrnuli, avšak více stimulačních opatření by mohlo zhoršit další oživení dolaru v nejbližším období.

Páteční statistika ukázala, že americká ekonomika mimo zemědělství ztratila za červenec 131.000 míst, když analytici očekávali pokles o 65.000. Spojené státy tak přišly o pracovní příležitosti druhý měsíc za sebou. Naopak dnešní údaje z eurozóny ukazují, že by region mohl být v lepším stavu, než se předpokládá. Nálada investorů v eurozóně se zlepšila a vývoz z Německa vzrostl více, než se čekalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK