Přebytek zahraničního obchodu nejvyšší od ledna 2009

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. srpna (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu Číny v červenci stoupl na 28,7 miliardy USD (540,4 miliardy Kč), nejvýše od ledna 2009, z červnových 20 miliard USD. Vývoz pokračoval ve vysokém růstu, tempo růstu dovozu však zpomalilo. To naznačuje, že rapidní ekonomická expanze země zvolňuje, což by mohlo poškodit globální poptávku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský statistický úřad.

Vývoz v červenci meziročně stoupl o 38,1 procenta na 145,5 bilionu USD. V červnu export vzrostl o 35,2 procenta. Dovoz se pak zvýšil o 22,7 procenta na 116,8 miliardy USD, v předchozím měsíci vystoupil až o 53 procent.

Dovoz zboží do Číny zvolnil, protože Peking si došlápl na bankovní úvěry a stavebnictví. Ekonomický růst pak ve druhém čtvrtletí zpomalil na 10,3 procenta na 11,9 procenta. Kvůli slabší poptávce z Číny rovněž klesly ceny komodit, což se podepsalo na hodnotě dovozu. Rovněž další indikátory ukazují na oslabení poptávky v Číně. Prodej aut v červenci se proti předchozímu měsíci snížil o 11,9 procenta.

Vývoz ze země i nadále zůstává vysoký, přestože přetrvávají obavy o zdraví globální ekonomiky. Analytici však očekávají pokles poptávky po čínském zboží kvůli evropské dluhové krizi, která omezí výdaje spotřebitelů v Evropě, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK