Čistý zisk ČEZ klesl v pololetí o 18,5 pct na 28,7 miliardy Kč

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Čistý zisk společnosti ČEZ klesl v prvním pololetí meziročně o 18,5 procenta na 28,7 miliardy Kč, především kvůli poklesu cen prodané elektřiny. Tržby se zvýšily o 1,7 procenta na 98,7 miliardy Kč. Vyplývá to z materiálů zveřejněných před dnešní tiskovou konferencí firmy.

"Velkoobchodní ceny sice prudce poklesly v důsledku ekonomické krize již v roce 2009, ale vzhledem k našemu úspěšnému zajištění prodeje elektřiny v ročním až tříletém předstihu se pokles v realizovaných cenách projevil v menší míře a se zpožděním," uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Hospodaření energetického gigantu podle Romana příznivě ovlivnilo rozšíření skupiny o albánskou distribuční společnost OSSh a také vyšší distribuční tarify. "Pozitivně se projevila i expanze Skupiny ČEZ v teplárenství," dodal.

Analytici, které oslovila ČTK, předpokládali pokles čistého zisku ČEZ na zhruba 29 miliard korun. Zároveň očekávali zvýšení tržeb na asi 98 miliard Kč. Na tržbách podle nich měly větší podíl distribuce a prodej, které mají ale nižší marže než výroba.

ČEZ za loňský rok vykázal rekordní čistý zisk téměř 52 miliard korun. V prvním čtvrtletí 2010 klesl zisk společnosti meziročně o 9,9 procenta na 17,46 miliardy korun. Tržby se snížily o 0,1 procenta na 53,88 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK