Akcie v Tokiu oslabily, dolar před schůzkou Fed mírně zpevnil

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily a spolu s nimi převážná část Asie. Trh neudržel zisky z počátku obchodování a dolů se vydal po zprávě, že japonská centrální banka nechala základní úrokové sazby beze změn a nehodlá zatím nic podnikat proti silnému kurzu jenu. Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si odepsal 21,44 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,22 procenta na hodnotě 9551,05 bodu. Podobně širší index Topix oslabil o 0,3 procenta na 854,68 bodu.

Asii dnes táhly dolů především statistická data z Číny. Ta ukázala, že objem dovozu byl v červenci slabší, než se čekalo. Znovu se tak do popředí dostávají názory, že čínská ekonomika možná oslabí víc, než se tamní vláda domnívá. Čína by si ale patrně i tak udržela nadprůměrný růst.

Investoři nyní vyčkávají na schůzku měnového výboru americké centrální banky (Fed) a přestože se změna úrokových sazeb neočekává, klíčové bude, zda Fed změní výhled ekonomiky. Statistika totiž potvrdila, že největší ekonomika světa po přechodném oživení opět ztrácí dech. Výsledek zasedání bude zveřejněn dnes kolem 20:15 SELČ.

Dolar je před schůzkou Fedu značně nervózní, protože trh nemá jednotný názor na to, jaká opatření by mohl Fed podniknout. Vzhledem k tomu, že už jsou sazby na nule, mnoho prostoru banka nemá. V úvahu tak připadá, že by obnovila nákupy některých dluhopisů.

Dolar vůči euru zpevnil asi o půl procenta na 1,3148 USD, převážně ale díky tomu, že část spekulantů se před schůzkou Fedu rozhodla takzvaně uzavřít pozice, tedy zrušit sázku na další pokles kurzu měny. Ještě v pátek byla přitom americká měna nejníže za poslední tři měsíce a klesla až na 1,3334 USD.

Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,1 procenta na 85,83 JPY, a pořád je tak relativně vzdálen osmiměsíčnímu minimu 85,02 JPY, kde byl minulý pátek. Ve hře je ale stále možnost, že bude klesat dál a prolomí 84,82 JPY z loňského listopadu. Pak by spadl až na nejnižší hodnotu za posledních 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK