Inflace v Německu zrychlila v červenci na 1,2 procenta

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. srpna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu v červenci zrychlila na 1,2 procenta z červnových 0,9 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, v červnu se zvýšily o 0,1 procenta. Vyplývá to z konečných údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Statistici revidovali oba předběžné údaje z konce minulého měsíce směrem vzhůru o 0,1 procentního bodu.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie inflace činila rovněž 1,2 procenta a meziměsíčně ceny stouply o 0,3 procenta. Harmonizované údaje jsou v souladu s předběžnými údaji.

Statistický úřad upřesnil, že ceny potravin a nápojů stouply v červenci meziročně o 2,2 procenta. Nejvíce zdražila doprava, a to o 3,2 procenta. Naopak ceny v komunikacích se snížily o 1,7 procenta a za vzdělání o 1,4 procenta. Nižší byly i ceny za nábytek a vybavení domácnosti a za zábavu.

Proti předchozímu měsíc naopak ceny za zábavu nejvíce vzrostly, a to o tři procenta. Ceny za ubytování a stravování stouply o 2,6 procenta. Oblečení a obuv zlevnily o 3,5 procenta, doprava o 0,4 procenta a nábytek a vybavení domácnosti o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci podle předběžných údajů nadále zrychlil až na nejvyšší úroveň za posledních 20 měsíců. Meziroční míra inflace stoupla na 1,7 procenta z červnových 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK