GDF Suez přebírá kontrolu nad International Power

10.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝFrancouzský podnik GDF Suez <GSZ.PA> nabízí akcionářům International Power <IPR.L> lákavých 2,2 miliardy dolarů v rámci...

...reverzního převzetí této britské společnosti, jímž vznikne z hlediska tržeb největší nezávislý výrobce elektrické energie na světě.

Tento krok také přinese GDF, druhému největšímu podniku veřejných služeb v Evropě, širší působnost ve Spojených státech, na Blízkém východě a v Asii a zároveň mu otevře dveře do Velké Británie a Austrálie.

GDF do společnosti International Power vloží svou divizi GDF Suez Energy International a v nové firmě poté bude držet 70procentní podíl, uvedly společnosti v úterním společném prohlášení.

Akcionáři International Power obdrží zvláštní dividendu 92 centů na akcii, tedy celkem 1,4 miliardy liber, výměnou za to, že se vzdají kontroly nad společností.

Sloučená firma, jež si ponechá kotaci na londýnské burze, bude mít celkovou výrobní kapacitu přes 66 gigawattů (GW) a výnosy ve výši 84 miliard eur.

Generální ředitel International Power Philip Cox a finanční ředitel Mark Williamson si své pozice v nové společnosti udrží.

Obě firmy na začátku letošního roku zahájily jednání, jež však skončila neúspěchem. Minulý měsíc však rozhovory obnovily. [ID:nLDE66I07L]

Oznámení o sloučení přišlo poté, co obě firmy v úterý zveřejnily výsledky za první pololetí.

GDF oznámila díky tuhé zimě, jež zvýšila spotřebu energie, nárůst provozního zisku nad odhady trhu, a sice na 8,2 miliardy eur. Společnost také potvrdila cíle pro letošní a příští rok.

International Power vykázala pokles provozního zisku na 524 milionů liber ze 555 milionů před rokem. Analytici oslovení Reuters očekávali 500 milionů liber.

(Reportéři: Victoria Bryan, Michel Rose; Přeložil: Tomáš Doležel)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK