ČSÚ: Do Prahy přijelo ve 2. čtvrtletí více turistů než loni

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Hlavní město navštívilo od dubna do června o 8,9 procenta více turistů než ve stejném období loňského roku. Aspoň jednu noc v pražských hotelích a penzionech tak strávilo 1,284 milionu lidí. V ubytovacích zařízeních v druhém čtvrtletí strávili 3,244 milionu nocí, což je meziročně o 6,4 procenta více. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Metropoli si přijelo v uvedeném období prohlédnout více zahraničních i domácích turistů. Výrazněji se přitom zvýšil počet těch domácích. Bylo jich zhruba 163.000, což je meziročně o 23,5 procenta více. Cizinců bylo v Praze proti loňskému druhému kvartálu o sedm procent více, tedy 1,12 milionu.

Vedle Prahy vyšší počet ubytovaných hostů zaznamenaly i kraje Karlovarský a Plzeňský. Praha se přitom chlubí nejen tradičně nejvyšším počtem turistů, ale i jejich největším nárůstem. Druhý skončil Karlovarský kraj.

Z pohledu celé republiky se počet ubytovaných návštěvníků podle ČSÚ meziročně zvýšil o 0,2 procenta na zhruba tři miliony. Počet přenocování hostů v ubytovacích zařízeních naopak meziročně klesl o 0,9 procenta na 8,8 milionu.

Nejmenší poptávku po ubytování přitom zaznamenali majitelé kempů, chatových osad a turistických ubytoven, kde se ubytovávají zejména domácí turisté. Na vině bylo podle statistiků špatné jarní počasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK