V Olomouckém kraji se ubytovalo ve druhém čtvrtletí méně lidí

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 10. srpna (ČTK) - V hotelech, penzionech či kempech v Olomouckém kraji se ve druhém čtvrtletí roku ubytovalo o něco méně návštěvníků než ve stejném období loni. Služeb ubytovacích zařízení v regionu využilo 101.308 lidí, což představuje meziroční pokles o 2,4 procenta. Návštěvníci kraje také strávili v ubytovacích zařízeních meziročně méně nocí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Majitelům a provozovatelům hotelů a penzionů v Olomouckém kraji ubylo ve druhém kvartále roku domácích turistů. Jejich počet meziročně klesl téměř o šest procent na 76.196. Zahraničních hostů se v regionu ubytovalo 25.112, což je o 10,1 procenta více než ve stejném období loni.

Návštěvníci kraje strávili ve druhém čtvrtletí v ubytovacích zařízeních v Olomouckém kraji 351.438 nocí. Ve srovnání s druhým kvartálem loňského roku se počet přenocování snížil o 4,7 procenta. Z hlediska domácích návštěvníků úbytek činil 6,5 procenta. U zahraničních turistů se počet přenocování naopak zvýšil, a to o 7,7 procenta.

K nejvýznamnějším turistickým cílům Olomouckého kraje patří nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky a centrum krajského města s významnými pamětihodnostmi. Z hlediska návštěvnosti jednotlivých turistických atraktivit v kraji vede olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku.

Pokles návštěvnosti ve druhém čtvrtletí postihl většinu regionů Česka s výjimkou Prahy a Plzeňského a Karlovarského kraje. V celém Česku se počet návštěvníků ubytovacích zařízení meziročně zvýšil o 0,2 procenta na 3,1 milionu hostů. Počet přenocování však klesl o 0,9 procenta na 8,8 milionu nocí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK