Na jižní Moravu přijelo v druhém čtvrtletí méně turistů

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. srpna (ČTK) - Do Jihomoravského kraje přijelo v druhé čtvrtině letošního roku o téměř šest procent turistů méně než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji se ubytovalo 265.172 turistů. S výjimkou Prahy je to nejvíce ze všech krajů České republiky.

Ubytovacím zařízením ubyli domácí i zahraniční hosté. Cizinců ubylo jen mírně, přijelo jich o zhruba procento méně, celkem 102.367. Domácích turistů do kraje zavítalo o osm procent méně.

V druhém čtvrtletí letošního roku v Jihomoravském kraji přenocovalo téměř půl milionu turistů (485.328). Ubylo zejména návštěvníků, kteří na jižní Moravu zavítali z jiných krajů České republiky, a to o cca 11 procent. Počet zahraničních turistů zůstal oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku zhruba stejný.

Podle statistik ČSÚ kraj dlouhodobě vykazuje nejnižší hodnotu průměrného počtu přenocování na jednoho hosta. Nejvíce zahraničních hostů přijelo na jih Moravy v první polovině letošního roku z Polska (33.200), ze Slovenska (23.900) a Německa (19.000).

Turistů ubylo téměř ve všech krajích republiky. Nárůst zaznamenala Praha a mírně také Plzeňský a Karlovarský kraj. Turistické zajímavosti v České republice navštívilo přibližně 3,1 milionu lidí, což je přibližně stejně jako loni touto dobou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK