Maďarská vláda zlepšila výhled vývoje HDP za 2010, čeká růst

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 10. srpna (ČTK) - Maďarská vláda zlepšila odhad vývoje hrubého domácího produktu za celý rok 2010. Nově čeká celoroční růst o 0,6 procenta místo poklesu o 0,2 procenta. Deficit státního rozpočtu má činit 3,8 procenta HDP. Vyplývá to ze zprávy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo hospodářství.

Ke zlepšení výhledu vývoje vládu vedly příznivé údaje za první čtvrtletí, které ukázaly, že ekonomika vzrostla meziročně o 0,1 procenta, a vysoký vývoz. Ministr hospodářství György Matolcsy již v červnu v rozhovoru pro list Világgazdaság uvedl, že podle nových odhadů jeho úřadu by ekonomika měla vzrůst o půl procenta.

Údaje o vývoji HDP Maďarska za druhé čtvrtletí budou zveřejněny v pátek. Analytici čekají meziroční růst o 0,65 procenta. Ministerstvo však varovalo, že vývoz může v příštím roce zpomalit kvůli úsporným opatřením v eurozóně, a návrat Maďarska k růstu tak bude pomalejší a delší, než se původně čekalo.

Ministerstvo hospodářství potvrdilo, že rozpočtový deficit na konci roku dosáhne 3,8 procenta HDP. Splnění limitu rozpočtového schodku je důležitou podmínkou pro získání peněz ze slíbené pomoci 20 miliard eur (495,4 miliardy Kč), kterou si Maďarsko zajistilo od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie v říjnu 2008, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK