V hradeckém kraji klesl počet turistů o procento

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 10. srpna (ČTK) - V hradeckém kraji klesl počet turistů v druhé čtvrtině roku o procento. Kraj navštívilo přes 159.000 lidí, ubyli cizinci, přibyli domácí hosté. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

V hradeckém kraji využilo ubytovacích služeb téměř o sedm procent cizinců méně. Naopak domácí hosté přijeli v hojnějším počtu a loňskou statistiku převýšili mírně přes procento.

Klesající trend zájmu o turistické destinace pokračoval v celé republice kromě Prahy. Lehce navýšil cestovní ruch i Plzeňský a Karlovský kraj. V sousedním Pardubickém kraji zaznamenali pětiprocentní úbytek turistů a kraj se už celkem tradičně umístil na posledním místě. Negativní trend chtějí samosprávy zastavit.

Oba kraje zlepší a zintenzivní spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Slíbily to v memorandu. Například koordinaci veletrhů či programy pro turisty zajistí mezikrajská skupina.

"Naše strategie je jednoznačná, soustředit síly. Turista zná východní Čechy a na této značce se dá dobře stavět vzájemná spolupráce, což potvrzují zkušenosti z Moravy, kde se také kraje spojily do většího celku," uvedl před časem hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Celkově si Česká republika v turistickém ruchu moc nepolepšila. Navštívilo ji přibližně 3,1 milionu lidí, což je přibližně stejně jako loni touto dobou.

Počty hostů v kraji za druhé čtvrtletí: Počty hostů 2010 index 2010/2009 cizinci 41.011 92,8 domácí 118.143 101,3 kraj celkem 159.154 99,0

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK