Slovak Telekom nemusí zaplatit pokutu, soud vrátil případ PMÚ

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. srpna (ČTK) - Telekomunikační operátor Slovak Telekom (ST) nemusí zaplatit pokutu 2,42 milionu eur (60 milionů Kč) od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) za údajné zneužití dominantního postavení na trhu. Krajský soud v Bratislavě podruhé zrušil rozhodnutí PMÚ a opět vrátil případ k přezkoumání. Telekom podle úřadu stanovil v roce 2004 nepřiměřené ceny za pronájem svého vedení pro potřeby jedné z komerčních bank.

"PMÚ nesplnil povinnost danou předchozím rozsudkem Krajského soudu zabývat se při opětovném rozhodnutí znaleckým posudkem," řekl ČTK mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Úřad se ve svém verdiktu také důsledně nevěnoval přesnému určení důvodů zneužití dominantního postavení, dodal. Verdikt soudu zatím není právoplatný, je možné se proti němu odvolat do 15 dní od doručení rozsudku.

PMÚ potrestal v tomto případě Telekom již v roce 2005, tehdy mu stanovil sankci 2,66 milionu eur. Bratislavský krajský soud však verdikt v roce 2007 zrušila a případ vrátil úřadu. Ten své stanovisko nezměnil a ST uložil mírně nižší sankci. Společnost rozhodnutí úřadu po neúspěšném odvolání opět napadla u soudu.

Pokuta pro ST se týká tendru z roku 2004 na telekomunikační služby pro Ľudovou banku. Společnost podle úřadu stanovením nepřiměřených cen při pronájmu svých okruhů pro vybudování datové virtuální privátní sítě (VPS) pro komunikační systém banky mohla znemožnit jiným operátorům učinit konkurenční nabídku. VPS umožňuje bezpečný přenos údajů mezi privátními sítěmi přes veřejnou síť, využívá se například pro propojení poboček bank a pojišťoven.

ST, jehož většinovým vlastníkem je Deutsche Telekom, dostal od PMÚ více pokut. Úřad mu například vyměřil sankci 29,38 milionu eur za to, že v minulosti odmítl zpřístupnit místní vedení konkurenci. Proti pokutě se firma odvolala. Úřad se i tímto případem zabýval opakovaně, protože jeho původní rozhodnutí zrušil na podnět společnosti soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK