Ceny ropy kvůli slabší poptávce v Číně a USA klesly pod 80 dolarů

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes propadly pod hranici 80 dolarů za barel a vzdálily se více než tři dolary od tříměsíčního maxima z minulého týdne. Ropu stáhly dolů známky slabší poptávky po palivech u největších světových spotřebitelů energie, tedy Spojených států a Číny. Oslabil ji i silnější dolar, trh se však v tomto ohledu připravuje na večerní oznámení americké centrální banky (Fed).

Cena americké lehké ropy WTI oslabila po 15:00 SELČ o 1,80 dolaru na zhruba 79,70 dolaru za barel a předtím klesla až na 79,55 USD. Severomořská ropa Brent ztratila téměř dva dolary na 79,10 USD. Minulý týden WTI vystoupila až na 82,97 USD, obchodníci však čekali, že kvůli přebytku nabídky na trhu cena opět klesne.

Poslední ekonomické údaje z USA naznačují, že největší světová ekonomika slábne, což bude mít na poptávku po ropě negativní dopad. Dnes trh oslabila zpráva z Číny, jejíž dovoz ropy minulý měsíc klesl z červnového rekordu o 17,5 procenta a meziročně byl nižší o 3,2 procenta. Trh s ropou sleduje ekonomický vývoj Číny velmi pozorně, protože poptávka ve vyspělém světě stagnuje, a hlavním zdrojem růstu by tak měla být poptávka druhého největšího spotřebitele světa.

Americký Fed dnes rozhodne o další podobě měnové politiky. Žádné konkrétní rozhodnutí se sice nečeká, šíří se však dohady, že centrální banka naznačí ochotu k dalšímu uvolnění měnové politiky, které by podpořilo slabou ekonomiku. To by oslabilo dolar, což by zvýšilo ceny komodit včetně ropy, protože slabší dolar zvýhodňuje nákupy těm, kdo kupují za jiné měny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:04 SELČ:

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent září 79,09 80,99 New York - Nymex WTI září 79,68 81,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK