Google v listopadu zavede "Street View" pro 20 měst v Německu

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. srpna (ČTK) - Americká internetová společnost Google hodlá v listopadu zavést servis podrobného fotografického zobrazení ulic "Street View" pro 20 největších měst v Německu. Němečtí činitelé patří k nejostřejším kritikům tohoto programu, který podle nich narušuje soukromí lidí na veřejnosti a zdejší strážci soukromí firmu nadále kritizují. Google však říká, že pro ochranu soukromí udělá v rámci německého servisu více, než vyžadují zákony.

Mezi zachycenými městy budou mimo jiné Berlín, Mnichov, Frankfurt, Hamburk a Kolín nad Rýnem. Google chystá postupné rozšiřování této služby pro další německá města, sdělila dnes mluvčí firmy v Německu Lena Wagnerová.

Google na fotografiích rozmaže tváře náhodně zachycených jednotlivců a poznávacích značek automobilů. Lidé také budou moci od příštího týdne požádat firmu, aby ze své databáze odstranila snímky jejich domů.

Strážci soukromí však firmu kritizují za to, že přišla s oznámením uprostřed letních prázdnin a obyvatelé budou moci požádat o odstranění snímků svých domů jen v relativně krátké čtyřtýdenní lhůtě. Šéf hamburského úřadu pro ochranu údajů Johannes Caspar rovněž kritizoval Google za to, že odmítl založit horkou linku pro odpovědi na dotazy občanů.

Mluvčí Wagnerová však zdůraznila, že Google dělá v Německu pro ochranu soukromí více, než musí. Řekla také, že Street View používá již několik set tisíc Němců k plánování dovolených nebo k prohlídce některých ze 23 dosud pokrytých měst světa. "Jednání s úředníky pro ochranu údajů jsou vždy rozporuplná, uživatelé si však Street View oblíbili," řekla.

V Německu i v dalších zemích Evropy včetně České republiky se Google dostal letos do problémů zejména kvůli tomu, že během snímání ulic sbíral i záznamy internetových aktivit lidí v nezabezpečených bezdrátových sítích. Zákony na ochranu soukromí na kontinentu přísně vymezují, kolik z osobních dat se smí zveřejnit nebo předat dál bez souhlasu dotyčné osoby. Zástupci Googlu vždy uváděli, že auta, která ulice mapují, nasnímala data z nezabezpečených sítí omylem a firma je všechny smaže.

Důkazy o nezákonném sběru soukromých dat uživatelů internetu dnes hledala policie v jihokorejském sídle Googlu. Firma se od konce loňského roku připravuje na to, že Street View spustí i v Jižní Koreji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK