Dolar posílil vůči euru, pozornost se soustředí na Fed

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. srpna (ČTK) - Dolar dnes posílil vůči euru i dalším předním měnám. Pozornost investorů se soustředí na blížící se rozhodnutí americké centrální banky (Fed) ohledně nastavení měnové politiky a úrokových sazeb. Jednotná evropská měna se vůči dolaru kolem 16:00 SELČ propadla o 1,1 procenta na 1,3090 USD.

Všeobecně se předpokládá, že Fed dnes ponechá základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula až 0,25 procenta. Investoři původně očekávali, že Fed by mohl ohlásit agresivní kroky k uvolnění měnové politiky, což by mohlo mít na dolar negativní vliv. Postupně však tato svá očekávání přehodnotili. Někteří nyní počítají pouze s méně významnými opatřeními a další se domnívají, že Fed prozatím zvolí vyčkávací taktiku.

"Nemyslíme si, že Fed v prohlášení změní svůj jazyk nebo ohlásí nějaké obnovování kvantitativního uvolňování měnové politiky," uvedla analytička devizového trhu Amelia Bourdeauová ze společnosti UBS. Dolar byl podle agentury AP podpořen rovněž slabými ekonomickými údaji z některých evropských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK