Analytici: Poslanci dali vládě mandát ke snížení schodku rozpočtů

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Poslanci dali vládě vyslovením důvěry mandát ke snížení rozpočtových schodků, které je jedním z jejích klíčových úkolů, shodli se analytici oslovení ČTK. Kurzy akcií či české měny podle nich na očekávané výsledky hlasování však výrazněji reagovat nebudou. Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných bude vést zemi podle očekávání s důvěrou sněmovny. Pro kabinet dnes hlasovalo všech 118 poslanců koalice, opozice byla proti.

"Hlasováním o důvěře vládě vyslovili poslanci souhlas s vládním programovým prohlášením a s reformami v něm nastíněnými. V letošním roce od vlády čekám výrazný tlak na šetření se státními prostředky," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Tento tlak se podle něj už projevuje. V příštím roce předpokládá legislativní změny, které již nebudou znamenat plošné šetření všude, ale stanoví pro veřejné prostředky nové priority.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka by vláda měla přinést snížení rozpočtového schodku. Zatím je na stole pouze nejjednodušší řešení v podobě plošných škrtů, ale chybí koncepční řešení, které dá do pořádku nejen rozpočtovou politiku, ale přinese rámec pro dlouhodobý vývoj ekonomiky při zachování rozumných poměrů mezi dynamikou hospodářství a sociální politikou. Právě toto rozmezí se může stát třecí plochou v rámci vládní koalice a společnosti, dodal.

"Chce-li být vládní kabinet skutečně vládou rozpočtové odpovědnosti, pak nezbývá, než se připravit na některá nepopulární opatření," doplnil analytik společnosti AWD ČR Lukáš Buřík. Zastavit zadlužování nelze bez výrazných škrtů na státních výdajích, bez reformních kroků se neobejde důchodový systém, řada změn podle něj čeká i oblast zdravotnictví či školství. Plánované změny si bezesporu vyžádají aktivnější zapojení veřejnosti, ať už půjde o zdraví, vzdělání či penzi, podotkl.

Pokud by vláda z nějakého důvodu důvěru nedostala, postihly by podle analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa zřejmě korunu výprodeje a ta by ztratila desítky haléřů. Podobně ztrácela před letošními volbami a na trhem pozitivně vnímaný výsledek voleb naopak zareagovala posílením o přibližně 20 haléřů. Naposledy koruna výrazněji reagovala na neočekávaný pád vlády Mirka Topolánka začátkem loňského roku, kdy se bezprostředně po zveřejnění výsledků hlasování propadla o přibližně 30 haléřů.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes poslancům jako hlavní úkoly kabinetu uvedl boj se zadlužováním veřejných financí, snahu o vyrovnání veřejných rozpočtů v roce 2016, reformu důchodového systému i opatření k větší průhlednosti ve veřejném sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK