Průmysl, investice a maloobchod v Číně zpomalují růst

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba, investice a maloobchodní prodej v Číně v červenci mírně zpomalily růst. Zmírnění ekonomické aktivity patrné z dnešních statistických údajů je očekávaným důsledkem vládní snahy stlačit loňský rekordní růst úvěrů na normální úroveň. Čínská inflace spotřebitelských cen vzrostla na letošní maximum, podle ekonomů to však je dočasný odraz rozsáhlých záplav.

Dnešní data stejně jako úterní zpráva o prudkém zpomalení čínského dovozu ukazují na očekávané zpomalení čínské domácí poptávky. "Údaje naznačují zmírňování ekonomické aktivity. Prudké zpomalení ekonomického růstu je však možné vyloučit, protože silná spotřeba domácností pomůže nahradit oslabení investic," řekl podle agentury Reuters Ču Pao-liang ze Státního informačního centra.

Produkce čínských továren v červenci zpomalila meziroční tempo růstu na 13,4 procenta z červnových 13,7 procenta, výsledek však mírně překonal odhady. Investice do fixního kapitálu jako bytů, továren nebo výrobních zařízení vzrostly meziročně o 24,9 procenta po červnovém tempu 25,5 procenta. Růst maloobchodních tržeb se zmírnil na 17,9 procenta z předešlého tempa 18,3 procenta.

Meziroční míra inflace v Číně se minulý měsíc zvýšila na 3,3 procenta z červnových 2,9 procenta a dostala se nad vládní cílovou úroveň tří procent. Vzhledem k záplavám se však takovýto růst očekával a ekonomové nepředpokládají, že by na to úřady odpověděly dalším zpřísněním měnové politiky. Vzhledem k oslabování ekonomické aktivity je podle nich spíše možné, že vláda do konce roku jemně uvolní úvěrovou politiku a urychlí investice do oblastí jako výstavba bydlení pro nízkopříjmové vrstvy, rozvoj venkova a čistá energie.

Ekonomové jsou přesvědčeni, že ekonomika v letošním roce překoná loňské tempo růstu 9,1 procenta. Čína se tím dostane před Japonsko a stane se druhou největší ekonomikou světa po USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK