Wall Street klesá po zasedání Fedu, ale nad minimy

11.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v úterý oslabily, ale uzavřely seanci nad denními minimy poté, co americká centrální banka (Fed) uvedla, že v reakci na slabé...

... oživení přijme nová opatření.

Index Dow Jones, jenž před oznámením Fedu ztrácel 100 bodů, krátce vystoupal do kladného teritoria, ačkoli zájem o nákupy vyvanul kvůli pesimističtějšímu hodnocení ekonomiky ze strany centrální banky.

Výbor Fedu pro otevřený trh (FOMC) v doprovodném prohlášení uvedl, že začne využívat hotovost z držených hypotečních zástavních listů, jimž končí platnost, k nákupu státních dluhopisů s delší splatností s cílem udržet nízko ceny úvěrů. [ID:nN09275781]

Vlažná reakce akciového trhu naznačila, že investoři nejsou přesvědčeni, že tyto kroky budou mít výraznější okamžitý vliv na slabý trh práce a nízké spotřebitelské výdaje. Tyto dva faktory přitom představují překážky oživení.

"Fed svým způsobem uvízl v situaci, kdy si není jist, co má dělat, tak přišel s polovičatým řešením," řekl Michael O'Rourke, hlavní stratég trhu z BTIG LLC. "Tenhle zajišťovací krok zřejmě neochotně učinili, jen aby naplnili očekávání trhu."

Posílily akcie defenzivních sektorů jako podniky veřejných služeb či zdravotní péče, které při slabosti ekonomiky obvykle vykazují větší odolnost.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,51 procenta na 10.644,25 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,60 procenta na 1121,06 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,24 procenta na 2277,17 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK