Evropské akcie asi zahájí poklesem po zasedání Fedu

11.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍEvropské akcie ve středu zřejmě prohloubí ztráty z předchozí seance, když investoři vstřebávají pesimističtější hodnocení ekonomického...

...oživení ze strany americké centrální banky (Fed).

Výbor Fedu pro otevřený trh (FOMC) v doprovodném prohlášení uvedl, že začne využívat hotovost z držených hypotečních zástavních listů, jimž končí platnost, k nákupu státních dluhopisů s delší splatností s cílem udržet nízko ceny úvěrů.

Tento plán se ovšem setkal s vlažnou reakcí akciového trhu, jež naznačila, že investoři nejsou přesvědčeni, že tyto kroky budou mít výraznější okamžitý vliv.

"Toto opatření nepředstavuje tradiční formu kvantitativního uvolňování, již mnozí očekávali, a namísto toho bylo označeno jako 'lehčí varianta' kvantitativního uvolňování," uvedl James Hughes, analytik ze CMC Markets.

Investory v Asii uklidnily čerstvé údaje z Číny, jež sice potvrdily, že ekonomický růst země zvolňuje tempo, nicméně nenaznačily žádné riziko tvrdého přistání. Japonský index Nikkei <.N225> ovšem prudce oslabil, když jej tížila síla jenu vůči dolaru. [ID:nTOE67A01A]

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:20 ukazovaly na pokles trhu o 0,7 až 0,8 procenta.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> zavřel předchozí seanci poklesem o 0,82 procenta na 1062,46 bodu.

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK